Volg ons

Research & Development

Onze R&D medewerkers werken dagelijks aan het (door)ontwikkelen van nieuwe én reeds bestaande producten om een optimale prestatie op ecologisch en milieuvriendelijk niveau te bereiken.

Schmits staat voor innovatie! Met onze eigen R&D-afdeling beschikken we over veel in-house ontwikkel- en testmogelijkheden. Zo zijn we in het bezit van een pilot-plant voor textielbehandeling waar we (van rol-tot-rol) kunnen puntcoaten, knife over roll, knife over air, schuimcoaten en foularderen. We bechikken over onze eigen MSDS-afdeling en we zijn in staat om te ondersteunen in opschaling door dispergeer- equipment/apparatuur. Daarnaast kunnen we veel testen zoals brandvertraging, water- en olieafstoting, waterkolom en martindale zelf (indicatief) uitvoeren. We hebben goede samenwerkingen met universiteiten, hogescholen en instituten, waarbij we participeren in enkele projecten, maar ook actief studenten een stage- of afstudeerplek aanbieden.

We bieden efficiënte en klantgerichte technische ondersteuning bij ontwikkelingsaanvragen en gaan actief op zoek naar doelgerichte tailor made oplossingen – waarbij de focus altijd op eigenschappen en performance ligt. Doordat we de ontwikkeling van A tot Z zelf doen, kunnen we in korte tijd ontwikkelingen uitvoeren en hebben we monsters, technische documentatie en MSDS’en snel beschikbaar.

Projecten

BouwTex

Textiel biedt diverse toegevoegde waarden toe aan een gebouw want het is sterk, vochtregulerend, makkelijk vormbaar en isolerend. Doelstelling van het project Bouwtex is om met gebruik van textiel prototypes te ontwikkelen voor het versterken van buitenmuren & de constructie van lichte, flexibele binnenmuren. Om tot een compleet prototype te kunnen komen, werkt Saxion en Hanzehogeschool Groningen samen met constructeurs, architecten, en textielcoaters. Onze rol hierin is die van formuleerder en leverancier van de chemie.

My Coat

Versterking van het bodemleven met goedaardige schimmels – mycorrhizaschimmels – maakt een duurzame groei van gras, een verhoogde productie en een betere graskwaliteit mogelijk. Voor dit project werken we samen met Biomygreen en Barenbrug, waarbij wij de coating op basis van biologische grondstoffen ontwikkelen waarin niet alleen de schimmels kunnen overleven, maar welke tevens goede contacteigenschappen op het zaad en de machine biedt.

DenimTex

Denimtex is een circulaire wand- en plafonddecoratie, gemaakt van gebruikte kleding en/of biobased textielvezels zoals oude spijkerbroeken. Deze materialen worden verwerkt tot een decoratieve, geluidwerende en duurzame wandbekleding. Ons aandeel in dit project is de levering van de speciaal ontwikkelde lijm, waarmee het materiaal op de muur en plafond aangebracht wordt.

Intumescente brandvertraging voor textiel

Het principe intumescente brandvertraging bestaat al langer in de bouwwereld als zogenaamde schuimverf. Dit houdt in dat de verf opschuimt wanneer het wordt blootgesteld aan vuur en/of hitte, zodat het onderliggende staal van hitte, vlammen en zuurstof wordt beschermd en een gebouw minder snel instort. In textielwereld werd dit nog niet toegepast. Daarom hebben wij een tweetal producten ontwikkeld welke inzetbaar zijn op textiel om dezelfde effecten te bereiken.

Warmtewerende coatings

We zijn bezig met een onderzoek en ontwikkeling van een speciale coating die infrarood-warmtestraling weerkaatst, waardoor de ruimte achter het textiel niet te veel opwarmt. Hierbij kun je denken aan toepassing in zonwering of tentdoek, waarbij bijvoorbeeld tenten welke wel in de zon staan toch koel blijven.

Recycleerbare polyester lijm voor tapijt

Het doel van dit project is het inzetten van een afvalproduct als recycleerbare lijmlaag. Deze lijm is gebaseerd op polyester, dus wanneer deze met een polyester tapijt wordt verlijmd maakt dit dat het geheel gerecycled kan worden. Voor dit project werken we nauw samen met een andere partij, die het lijmpoeder heeft ontwikkeld. Vervolgens hebben wij er een water gedragen coating van gemaakt die door de eindgebruikers te verwerken is.